Ga naar de inhoud

De 4 handigste RegEx filters in Search Console

regex filters search console

Google Search Console is een gratis tool waarmee je als website-eigenaar je aanwezigheid in de zoekresultaten van Google kunt bijhouden. Search Console kan naast het controleren van zoekverkeer en indexering tevens diverse problemen met jouw website helpen oplossen. Je ontvangt meldingen bij indexfouten en andere websiteproblemen, en kunt onder andere je sitemaps en losse pagina’s aanmelden bij Google.

Een belangrijk onderdeel binnen Search Console is het prestatierapport. Hiermee kun je beter begrijpen hoe jouw website wordt gevonden en op welke zoekwoorden Google je website indexeert. 

De filtermogelijkheden binnen het prestatierapport zijn recent uitgebreid. Tot voor kort kon je binnen Search Console geen geavanceerdere filters opgeven dan het simpele ‘bevat’, ‘bevat niet’ of exact match.

Maar nu is er een nieuwe manier om je data binnen Search Console te filteren: regex (reguliere expressie). Dit zorgt ervoor dat je veel complexere filters kunt toepassen. RegEx geeft je als specialist een extra manier om sneller meer inzichten uit Search Console data te halen.

Waar vind je het regex filter in Search Console?

Wanneer je naar Prestaties gaat, klik je in het gebied van de Filter op Nieuw. Daarna klik je op Zoekopdracht (of “Query”). In de dropdown in de layover pop-up die dan verschijnt klik je Aangepast (regex) aan. Vervolgens noteer je je Regex in het openstaande veld daaronder. Let er wel op dat Regex hoofdlettergevoelig en bovendien foutgevoelig is.

filter op reguliere expressie in search console
Het regex filter in Search Console

Meer over het prestatierapport en het gebruik van reguliere expressies als filters vind je in de Search Console support documentatie van Google.

Nou, kom maar op met die voorbeelden!

giphy


De toevoeging van regex in GSC opent deuren voor allerlei handige dingen die je nu met je Search Console data kunt doen. Ik licht hieronder de regex-filters uit die ikzelf het handigste vind en ook jou meerwaarde kunnen bieden.

1. Zoekwoorden met een vraag filteren in Search Console

Het beste filter in Search Console dat ik tot dusver gebruikt heb, is deze.

Door te optimaliseren op vragende zoekwoorden scoor je met relatief weinig moeite regelmatig een featured snippet. Eerder haalde ik deze data via een omweg uit GSC, maar nu kan het dus gewoon met één simpele filter.

Dit is de regex voor het snel filteren op zoekopdrachten met een vraag erin. Het zoekt naar de woorden wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe, is, welke, hoeveel, waarmee, waartoe, waardoor, waaraan, waarvan in combinatie met een spatie.

^(wie|wat|waar|wanneer|waarom|hoe|is|welk|welke|hoeveel|waarmee|waartoe|waardoor|waaraan|waarvan)[" "]

Om hierop goed te optimaliseren, zoek je naar vragen met een hoog aantal vertoningen in combinatie met een lagere gemiddelde positie. Vervolgens versterk je in je content het antwoord op deze vragen.

2. Longtail zoekwoorden vinden in Search Console

Longtail zoekwoorden zijn specifieke, vaak lange zoekopdrachten met een relatief laag zoekvolume. Door het verschil in zoekvolumes is er bij longtail zoekwoorden over het algemeen minder concurrentie, waardoor je relatief snel kunt scoren met SEO. 

Hieronder vind je de regex voor zoekwoorden met 4 woorden of meer. De regex-code filtert op zoekopdrachten met minimaal 3 spaties, waardoor je dus op 4 woorden uitkomt.

([^" "]*\s){3,}?

Als je in Search Console wilt zoeken naar longtail zoekopdrachten met een minimum van meer dan 4 woorden, pas dan in de regex de 3 aan naar de gewenste hoeveelheid spaties in je zoekopdracht. Wil je zoekopdrachten zien van minimaal 5 woorden dan kies je 4 spaties, voor minimaal 3 woorden kies je 2 spaties, enzovoorts.

3. Zoekopdrachten waar meerdere voorgedefinieerde woorden in voorkomen

Gebruik deze aangepaste regex als je zoekwoorden wilt vinden die de 2 (of meer) door jou gekozen termen bevatten. Ze hoeven niet per se in dezelfde volgorde te staan, maar je vindt alleen de zoekopdrachten die beide woorden bevatten. Dit kan je bijvoorbeeld op nieuwe ideeen brengen voor zoekwoorden in Google Ads.

zoekwoord1.*zoekwoord2

4. Search queries die beginnen of eindigen met een bepaald woord

Vervang “zoekwoord” met het woord dat je nodig hebt in onderstaande regex. Je krijgt dan alle queries te zien die beginnen met de door jou opgegeven term.

^zoekwoord

Wanneer je alle zoekopdrachten wilt zien die eindigen met het door jou opgegeven woord, dan vervang je in onderstaande regex “zoekwoord” door een woord naar keuze.

zoekwoord$

Hoe zou jij Regex in Search Console toepassen?

Er zijn uiteraard ontelbaar veel mogelijkheden met reguliere expressies in Search Console. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om ook zelf aan de slag te gaan met alle inzichten die GSC je kan bieden.

Heb je nog tips over wat te doen met Regex binnen Search Console, of suggesties om aan deze lijst toe te voegen? Laat het achter in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *