Ga naar de inhoud

Aantrekkelijke vacatureteksten: meer dan een functieomschrijving

1

Wil je nieuwe, goede medewerkers aantrekken? Kies dan niet weer voor zo’n standaard 13 in een dozijn vacature, maar ga voor een originele insteek waarmee je werkzoekenden écht prikkelt om te solliciteren!

Een goede vacaturetekst schrijf je niet alleen om de juiste kandidaten te werven, maar het is ook een middel om je imago te versterken. Hoogste tijd om je te verdiepen in die vacatureteksten dus!

Maar hoe pak je het schrijven van een goede vacaturetekst aan?

Verzamel eerst alle informatie over de functie, zodat je goed voorbereid aan het schrijven kunt beginnen. Wat moet je weten over de functie en wat wil je in de vacature vermelden?

In dit blog geef ik een overzicht van welke onderdelen je behandelt in een vacature en waar je op moet letten.

Titel van de vacature: wees creatief en duidelijk

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Je scrollt op een vacaturesite en vraagt je met enige regelmaat af: ‘waar gáát dit over?!’ Talloze nietszeggende titels kom je tegen, met hippe Engelse termen of met enkel de functietitel. De titel van je vacature is de eerste kans om de aandacht van een werkzoekende te trekken. Grijp deze kans dan ook met beide handen aan!

Een vacaturetitel moet voor zichzelf spreken. Vaak heb je maar weinig tekens om je titel in te vatten, maar probeer of je met enige creativiteit de volgende gegevens kan verwerken in een pakkende, nieuwsgierigmakende vacaturetitel:

  • Functietitel (die uiteraard voor zichzelf spreekt: je weet direct om wat voor werk het gaat)
  • Soort dienstverband: tijdelijk of vast, fulltime of parttime, hoeveel uur per week?
  • Locatie: vanaf welke locatie wordt de functie uitgeoefend?
  • Indien van toepassing, de branche: verkopen van technische installaties vraagt om andere mensen dan verkopers van speelgoed

De grootste uitdaging hierbij is: verpak alle informatie met een creatieve strik. Val op, wees origineel en durf iets anders te doen dan de rest. Om een voorbeeld te geven:

Bij een kaasfabriek die op zoek is naar ondersteuning op afdeling Personeelszaken:

  • Dus niet: ‘HR-medewerker gezocht’
  • Maar: ‘Fulltime HR-expert met liefde voor kaas, regio Gouda’

Laatst kwam ik twee interessante vacatures tegen bij de Nationale Vacaturebank. Als jij jezelf als leuk bestempelt of überhaupt een hartslag hebt, kun je er al aan de slag! 😉

Voorbeelden van slechte vacaturetitels

Omschrijf de functie op een aantrekkelijke manier

Afijn, je hebt de aandacht van je lezer getrokken met een onderscheidende vacaturetitel. Nu hij je vacature heeft geopend, wil je natuurlijk dat ‘ie geïnteresseerd blijft. Schrijf daarom de inhoud op een aantrekkelijke manier en val direct met de deur in huis met welke functie beschikbaar is.

Wees niet vaag over de inhoud van de functie, maar geef een duidelijke functieomschrijving. Vaagheid kan leiden tot misverstanden, wat ongeschikte kandidaten tot gevolg heeft. Zonde van je tijd.

Vermeld de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die bij deze functie komen kijken. Wat kan de kandidaat verwachten als hij deze functie krijgt? Geef bijvoorbeeld eens weer hoe een gemiddelde werkdag verloopt. Wees creatief en pak het visueel aan alsof het een agenda is. Val op!

Je kandidaat wil weten wat deze functie uniek maakt. Waarom zou hij hier enthousiast over moeten zijn? Wees hierin specifiek in plaats van algemene, lege termen te gebruiken.

Als je in deze functie bijvoorbeeld veel klantcontact hebt, schrijf dan over hóe dat contact verloopt en geef een voorbeeld van wat je daarmee bereikt.

  • Niet: ‘Als accountmanager heb je nauw contact met de klanten in ons klantenbestand.’
  • Maar: ‘Als accountmanager bezoek je regelmatig de winkels van onze klanten, waar winkeliers je laten weten hoe goed de verkoop gaat. Je sluit je gesprek af met een flinke verkooporder, om vervolgens dit vrolijke nieuws trots te kunnen delen met je collega’s op kantoor.’

Tegenwoordig kan er veel vanuit huis of andere werkplekken gewerkt worden. Geldt dit voor deze functie ook? Vermeld dit dan zeker! Geef hierbij ook aan wat de richtlijnen zijn wat betreft flexwerken, bijvoorbeeld hoeveel dagen per week op kantoor gewerkt moet worden en of de werktijden flexibel ingedeeld kunnen worden.

Dit moet je ook zeker niet vergeten:

  • Het aantal contracturen, tijdelijk of vast dienstverband
  • De locatie van de werkplek (en of eigen vervoer hiervoor een vereiste is!)
  • De ingangsdatum van de functie

Functie-eisen: wie behoort tot je doelgroep?

Nu je een goed beeld hebt gegeven van wat de functie inhoudt, wil je dat je alleen geïnteresseerden overhoudt die daadwerkelijk geschikt kunnen zijn voor deze functie. 

Benadruk welke belangrijke ervaring, vaardigheden en kwalificaties noodzakelijk zijn voor deze functie. Benoem alleen de eisen die écht relevant zijn. Als je een enorm lange wishlist maakt, schrikt dat gauw af. Je kunt natuurlijk wel aangeven wat eventuele pre’s zijn, maar wees hierin ook voorzichtig. In de sollicitatiegesprekken die volgen kun je de voordelen van elke sollicitant tegen elkaar afwegen.

Zorg ervoor dat je niet specifiek vraagt naar persoonlijke eigenschappen als leeftijd of geslacht. Hiermee wek je de indruk dat je bedrijf discrimineert.

Wie ben jij? Informatie over je bedrijf, werkomgeving en -cultuur

Om als werkzoekende de afweging te kunnen maken of je een match kan zijn met de organisatie die de functie aanbiedt, wil je zo veel mogelijk weten over de omgeving waar je terecht kan komen. Geef daarom als vacatureschrijver duidelijke informatie over het bedrijf. Wat doet het bedrijf, wat maakt het bedrijf uniek? Beschrijf de bedrijfscultuur en geef voorbeelden waar dit uit blijkt. Vertel iets (in het kort) over je missie, visie en waarden. (Wil je hier meer over weten: in mijn blog over de Over ons-pagina behandel ik het wat uitgebreider.) Geef de lezer een idee van hoe de sfeer bij jullie is, zodat hij zelf kan beoordelen of hij zichzelf daar ziet passen.

Wat heb je te bieden?

En nee, hier heb ik het niet alleen over salaris. Hoewel het absoluut noodzakelijk is om een indicatie te geven van het salaris (‘marktconform’ kan écht niet meer), is het belangrijk er niet te veel nadruk op te leggen. Je wilt immers kandidaten die komen omdat ze het werk leuk vinden en er goed in zijn, niet omdat ze zo veel mogelijk geld willen verdienen. Een manier om hier een balans in te vinden is door bijvoorbeeld naar de betreffende loonschaal in de CAO te verwijzen.

Laat zien welke toekomstperspectieven er zijn. Zijn er doorgroeimogelijkheden? Vertel dan in wat voor soort functies. Bij doorgroeimogelijkheden hoef je niet alleen verticaal te denken (hetzelfde werk in een hogere rang), maar ook horizontaal doorgroeien (een compleet andere functie) kan aantrekkelijk zijn om te benoemen.

Hebben jullie elke week een vrijdagmiddagborrel, dagelijks een gezamenlijke lunch of een tafelvoetbalcompetitie? Dat zijn leuke dingen om te vertellen. Het laat zien dat je de sfeer onder collega’s belangrijk vindt en geeft direct een beeld van hoe jullie met elkaar omgaan. Als er andere faciliteiten zijn, zoals fruit in de kantine of bureaufietsen, kun je dat ook beknopt noemen. Laat merken dat je goed voor je personeel zorgt.

Ik vind het altijd zo vaag als er in een vacature staat dat er ‘aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden’ zijn, maar dat er vervolgens niet wordt gezegd wat die voorwaarden dan precies zijn. Natuurlijk hoef je het niet van A tot Z uit te leggen, maar geef zeker wel voorbeelden! Korting op je sportschoolabonnement? Extra vakantiedagen? Kinderopvang op het werk? Elke maand een stoelmassage? Hiermee onderscheid je jezelf van de rest, dus dit moet je zeker benoemen in de vacaturetekst! Laat zien wat het uniek maakt om voor jouw organisatie te werken.

Sollicitatieprocedure

Je bent aan het eind gekomen van je vacaturetekst. En je lezer ook. De lezer die nog steeds geïnteresseerd is, wil weten wat de sollicitatieprocedure is. Wees hierin duidelijk en transparant. Geef aan hoe je kunt solliciteren en tot wanneer. Geef de naam, functie en contactgegevens van de persoon die de kandidaten kunnen benaderen als ze nog vragen hebben.

Wat vaak mist in vacatures is de weergave van hoe het verder gaat ná het solliciteren. Dit terwijl kandidaten toch graag willen weten wat ze kunnen verwachten en wanneer. Benoem daarom ook op welke termijn ze een reactie op hun sollicitatie kunnen verwachten. Als bekend is welke stappen daarna worden ondernomen, vertel je dat ook. Bijvoorbeeld een assessment of meeloopmoment na de eerste gesprekkenronde.

De laatste stap is te belangrijk om te vergeten: voeg een call-to-action toe! Je wilt de lezer nét dat extra zetje en aanmoediging geven om daadwerkelijk te gaan solliciteren. Gebruik een knop met ‘Solliciteer nu!’ of wees iets creatiever dan dat. Zorg er in elk geval voor dat het niet over het hoofd gezien kan worden.

Bonustips

Ik geef je nog een aantal extra tips mee die je kunt gebruiken bij het schrijven van je vacaturetekst.

Tips:

  • Schrijf met een actieve schrijfstijl waarbij je de lezer aanspreekt. Een voorbeeld: in plaats van ‘De verantwoordelijkheden omvatten …’ schrijf je ‘In deze functie ben jij verantwoordelijk voor …’ Wees niet bang om te informeel te zijn, een formele tekst is vaak saai en onaantrekkelijk. En 13 in een dozijn.
  • Gebruik duidelijke en eenvoudige taal. Vermijd vakjargon, maar schrijf dusdanig dat iedereen snapt waar het over gaat. Kies voor positieve en inspirerende woorden om de aandacht te trekken.
  • Houd je vacature kort en bondig. Om het overzicht te bewaren en informatie gemakkelijk terug te kunnen vinden kun je gebruikmaken van bulletpoints. Informatie visueel weergeven helpt ook. Te lange lappen tekst kan als overweldigend ervaren worden, waardoor je lezer afhaakt.
  • Vermijd herhaling van dezelfde informatie. Zorg dat alle informatie maar één keer genoemd wordt en dan ook nog bij het goede onderdeel.
  • En dat brengt mij op de laatste tip: maak gebruik van tussenkopjes om de verschillende onderdelen overzichtelijk weer te geven.

Goed dan, nog één bonustip onder deze bonustips: maak een Werken bij-pagina op je website. Op deze manier kun je meer informatie geven over wat het betekent om te werken voor jouw bedrijf. Je geeft meer achtergrondinformatie, laat medewerkers aan het woord en kan laten zien welke interessante vacatures er nog meer zijn.

Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *